неделя, 21 декември 2014 г.

Не казвай сбогом



Драги читатели, трябва да ви призная, че тази лента ме остави шокиран за дълго време. Отдавна не бях гледал подобен филм. „Не казвай сбогом” е филмова адаптация на Дейвид Финчър на еднoменния бест селър на Джилиън Флин. Изключителният трилър ни потапя дълбоко в съвременната, пропита от медийно въздействие култура до мрачните разломи в семейната институция, почиваща на невъзможни обещания и неизбежна лъжовност.
Двойката в центъра на историята – бившия писател от Ню Йорк, Ник Дюн (Бен Афелк) и бившата му приятелка и настояща съпруга, Ейми (Розамунд Пайк), опитващи се да свържат двата края по време на рецесията в Средния запад – има характерно за съвременния живот семейно щастие. На петата им годишнина от сватбата Ейми изчезва. Ник е главният заподозрян, а подозрителното му поведение само влошава нещата. Ейми се превръща в обект на медийното безумие, на фона на кампанията за издирването й, жива или мъртва, протичаща пред очите на жадната за разкрития публика.
Така както Ник и Ейми представляват съвършената романтична двойка, изчезването на Ейми притежава всички черти на емблематично за Америка домашно престъпление. Изчезването й обаче е своеобразна огледална зала, в която едни мрачни тайни водят до други. Последващите събития са изпълнение с шокиращи разкрития, но измъчващите като открита рана въпроси са: Кой е Ник? Коя е Ейми? Кой е всеки от нас в брака и обществото? Лентата се впуска из най-мрачните коридори на човешката психика. Не пропускайте. Оценка 8/10.

Няма коментари: