вторник, 19 февруари 2013 г.

Чудната петорка


Прекрасна анимация. Никога не съм вярвала, че някой е способен да изгради подобно нещо от така изтъркани от снимане персонажи. Дядо Коледа е татуиран бабаит със странно чувство за хумор, феята на зъбките е откачалка на тема зъби и това е нещото, на което така се радва, че чак започват зрителите да й съчувстват, Великденският заек е стероиден гигант с мания да бъде неговата, независимо от обстоятелствата. На последно, но определено не по важност място поставям Сънчо. Такъв сладур са го направили! Тихичък. Налага му се да общува със знаци и фигурки, които изгражда от пясъка за приспиване на децата. Мъничък, кротък и невероятно сладък.
Като цяло тук намерих невероятни режисьорски решения – например, северното сияние се появава, когато Дядо Коледа иска да събере всички пазители, това са гореизброените шемети. Знаете ли защо феята на зъбките събира зъбите на децата? Защото това са щастливите спомени от детството на децата. Страхотна анимация.
Обаче всичко в лентата се върти около Джак Фрост, за който да си призная сега чух, освен едно допотопно филмче от хиляда и Балканската, когато се занимавах още с работа във видеотеката. Фрост трябва да открие какво е центъра на личността си, за да може да помогне на пазителите да се справят с отмъстителния Торбалан. Изпълзял от сенките, Бугимен се опитва да затрие пазителите от съзнанията на децата, за да може да пръска кошмарите си по света безнаказан. Успява ли? Естествено на възрастните ни е ясно как ще свърши всичко, обаче ви предлагам да гледате с децата тази лента. Ще се удивите колко много хрумки сме пропуснали с годините и как сценаристите ни ги напомнят нежно. Как Фрост е обвит в мъгла и как се разгръща като личност с течение на минутите.
Тичащи яйца, които се боядисват сами за Великден, сладурски джуджета, които могат да ви скъсат от смях с физиномиите си и купища забавни и пискащи феички, които няма да ви оставят да си починете. Не пропускайте!

Няма коментари: