сряда, 26 март 2014 г.

300: Възходът на една империя


Новия филм, продължение на блокбъстъра „300” е създаден въз основа на последния графичен роман на Франк Милър, „Ксеркс”. Бойното поле в тази глава на сагата е в морето. Действието, издържано в зрелищния стил на „300”, разказва за опита на гръцкия генерал Демистокъл да обедини целият гръцки народ и да го поведе в битка, която ще промени изхода на войната срещу Персийската Империя.
Действието на лентата показва как Демистокъл се изправя срещу огромната персийска армия, водена от обожествения Ксеркс и Артемизия, отмъстителната предводителка на персийския флот.
Лично на мен, да ви призная честно, лентата ми допадна. Не очаквах, че това продължение ще е нещо особено и дори може би лек провал, но бях приятно изненадан. Най-вече едната от двете главни роли е на жена и не коя да е, а Ева Грийн, която в последни години изгради имиджа на звезда в Холивуд. Смея да кажа, че се спрравя блестящо в ролята си на суровият и гениален военен стратег, Артемизия. Страст, гняв и пленителна власт усеща зрителя, взирайки се в погледа на Грийн. Разбира се на заден план не трябва да оствавяме визуалните ефектни и хореографията на бойните сцени, които са просто зашеметителни. Тези, които търсят нещо интелектуално и лишено от кръв, определено не ще го намерят тук. Но ако сте жадни за кръв и зрелища, е попаднали сте на правилното място. Оценката е 6 от 10.

Няма коментари: