понеделник, 21 януари 2013 г.

Трилогията "Властелинът на пръстените"



Преди да започна искам да заявя, че това е огромно удоволствие за мен. Властелинът е най-любимия ми филм на всички времена.  Безспорно и книгите са ми фаворити още от дете. Първата книга, която прочетох, беше „Хобитът”, последвана от трилогията за Властелина и Силмарилиона. Грандиозни  творби, които всеки трябва да прочете поне един път през живота си.
Всичко започва през далечната  1954 г. когато е публикувана „Задругата на пръстена” от Дж. Р. Р. Толкин — първата част от неговия забележителен епос в три тома, „Властелинът на пръстените”, тя разпалва въображението и мечтите на повече от 100 милиона читатели по цял свят. Със създаването на напълно нова и вълнуващо достоверна вселена, книгата се превръща в еталон за жанра „фентъзи”. Новозенландският режисьор Питър Джаксън съживява тази фантазия в удивително филмово приключение. То представя незабравим герой — хобитът Фродо Бегинс — въвлечен във война с митични мащаби в Средната земя: свят, пълен с вълшебство… прелестните гори на елфските цраства... мрачните дълбини обитавани от слугите на злото... Но преди всичко филмът е апотеоз на преданото приятелство и личната смелост, които биха могли да надмогнат дори и най-разрушителните сили на мрака.
В първата част от трилогията младият хобит Фродо и смелата задруга от приятели и съюзници се впускат в опасна мисия, за да унищожат легендарния Единствен пръстен. По петите им са слугите на злия Саурон, Господарят на мрака и създател на Пръстена. Ако Саурон си върне Пръстена, Средната земя е обречена. Тази епична история за доброто, злото, приятелството и саможертвата, носител на четири награди Оскар, ще ви пренесе в свят, който надминава и най-смелите ви фантазии
В част втора, озаглавана „Двете Кули“, смелата група от хобити, елфи и хора се е разделила на три, опитвайки се да се противопостави на злите сили на Саруман и Саурон. В своите пътешествия, членовете на Задругата ще се сблъскат с невъобразими опасности и древни чудеса. Заедно те ще трябва да се изправят срещу могъщата сила на Двете кули. С много нови светове и завладяващи нови герои приключението продължава... с още по-богати образи, по-зрелищни визуални ефекти, повече магия...
С носителя на 11 оскара „Заврщането на Краля“ е грандиозният финал на тази епична трилогия. Пътуването на Задругата наближава своя край. Силите на Саурон са нападнали столицата на Гондор, Минас Тирит, в последната обсада срещу човечеството. Управлявано от слаб наместник, великото някога кралство никога не е имало по-голяма нужда от своя крал. Но ще има ли Арагорн силата да направи това, за което е роден и да посрещне своята съдба? Филмът печели 11 Оскара за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър дизайн на продукция, най-добри костюми, най-добър грим, оригинална музика, най-добър монтаж, оригинална песен — „Into the West” на Ани Ленъкс, най-добър адаптиран сценарий, визуални ефекти и за най-добър звук — постижение, постигнато от едва три филма в историята на наградите.
„Властелинът на пръстените: Завръщането на краля” се радва и на огромен касов успех по целия свят, като става вторият филм в историята на киното (след „Титаник”), който преминава границата от 1 милиард долара приходи от кинопрожекции.


От Ари



Няма коментари: