събота, 19 януари 2013 г.

Хобит


Ето ни... Декември 2012. 7 години след като затворихме последната страница на приключението в Средна Земя, със спечелилия 11 Оскара „Завръщането на Краля“. Питър Джаксън отново зад камерата ни връща обратно в света на хобити, елфи и магьосници, битката между  мрака и светлинта. Хобита за разлика от Властелина на Пръстените, е детска приказка и тона, както и атмосферата, са по-светли и закачливи от тези на Властелина. Няма го Саурон, няма ги Деветимата конници... неспирно гонещи Фродо. Макар и създаден като история за деца, Хобита не е лишен от сянката на злото, този път превъплътено в гротескните гоблини, колосалните вълци и главният в „Неочаквано Пътешествие“ злодей - Азог. Разбира се историята на Хобита се свързва главно с величествения и ужасяващ дракон Смоуг, които обитава Самотната Планина, заровен под купища скъпоценни камъни и съкровища, някога принадлежали на джуджетата.
Първата част на хобита, озаглавена „Неочаквано Пътешествие“ Джаксън и компания ни пренесят 60 години назад в миналото - младините на Билбо. Запознанството му с познатия ни брадат магьосник Гандалф и начолото на едно приключение, което завинаги ще промени съдбата на цялата Средна Земя.  Макар и в емоционално отношение Хобита да се отклонява от Властелина, прилики не липсват. На мястото на Задругата на Пръстена тук имаме една весела, засмяна, гладна и щура компания от 13 джуджета, водени от Торин Оукъншийлд. В ролята на лидера на джуджетата е Ричард Армитидж, а в ролята на Билбо  е Мартин Фрийман, познат ни от „Пътеводител на галактическия стопаджия“ и феноменалният британски сериал „Шерлок“. Тук трябва да отбележа, че хората не бива да правят сравнения между Билбо и Фродо, или  Торин и Арагорн. Ако търсят Властелина из редовете на Хобита, няма да го намерят. Това е друг свят, макар и в същата вселена, но и много от познатите лица са тук. Кейт Бланшет в ролята на Галадриел, Елронд (Хюго Уийвинг), лукавия Голъм, дори и Сър Кристофър Лий, който макар и на преклонна възраст не спира да ни радва със зашеметяващия си талант. За разлика от предишните филми, тук Саруман все още е слуга на Доброто. В състава от велики магове и елфи имаме едно ново чудато и привидно смахнато попадение - магьосникът  Радагаст Кафявия, който живее в дълбинте на Мраколес. Радагаст предпочита компанията на животни пред хора и неговата сила е в необикновента му връзка с всичко диво в Средната Земя.
Грехота ще е да не спомена невероятния саундтрак на филма. Отново зад диригентското място е гения Хаурд Шор, който също спечели Оскар за музиката към „Властелина на Пръстените”. Усещат се някои нотки от амостфрата на Властелина, като например тематичната мелодия на Графството. Също феноменално е песента „Мъглявите Планини“ изпята от джуджетата.
Това на кратко, дами и господа, е” Хобитът: Неочаквано пътешествие”. Магическа приказка, която макар и детска, не е лишна от опасности дебнещи зад всеки ъгъл. Къде ли са сега нашите смели герои по пътя им към дракона? И аз като вас нямам търпение да разбера... до декември!

От Ари


Няма коментари: