неделя, 11 ноември 2012 г.


  Като фен на трилогията Борн и още по-голям фен на Мат Даймън ще пиша следващите редове с огромно удоволствие (вдъхновявйки се от невероятния саундтрак на Джон Паъул). Може би се чудите къде е четвъртият Борн филм в това ревю, но за него съм отределил отделна статия. Истината е, че Джеръми Ренър не е достоен заместител на Мат Деймън и всички фенове се надяваме да го видим отново в бъдеще в ролята на енигматичния Джейсън Борн, пардон... Давид Уеб.
Всичко започва със „Самоличноста на Борн“, където ни представят главния персонаж, а именно Джейсън Борн, ранен и загубил паметта си. Борн започва да използва уменията си едно по едно, следвайки тънките нишки на разкъсаната си памет. Деймън чудесно се справя с ролята си, публиката чувства емоционалното объркване на Борн, болката, страхът. Усещаме Борн като нещо близко и реално, запитваме се как бихме се чувствали изгубени и самотни, с амнезия, без знанието от къде сме дошли и къде трябва да отидем. Франка Потенте, в ролята на Мари, прекрасно запълва емоционалния вакуум в живота на Борн. Топлината и нежноста на Мари ярко контрастират със суровата и жестока игра на котка и мишка, в която са попаднали. Ловът за Борн е воден от Брайън Кокс , в ролята Уорд Аббът, решен на всичко да заличи Джейсън и по-важно - истина заключена дълбоко в съзнанието му. Колкото по-близко до истината се приближават Джейсън и Мари до истината, толкова повече се увеличава опасността, темпото се ускорява, миналото започва да се разяснява... връзката на Борн с ЦРУ и проекта Тредстоун. Но това е само началото.
В „Превъзходството на Борн“ намираме Джейсън и Мари отделени от света, бягащи от опасността, дебнеща ги зад всеки ъгъл... миналото на Борн. Деймън отново се справя блестящ в ролята си. Виждаме Борн по-концентиран, по-наясно със ситуацията, но все така жаден да стигне до истината. Бавно пъзела почва да се нарежда, картите са на масата и Борн няма да се спре пред нищо преди да постави на колене хората виновни за ада, през който той е преминал. Карл Урбан, в ролята на руския наемник Кирил, е решен да спре Борн с цената на всичко. От остров Гоа, през Берлин, до улиците на Москва, Борн е детерминиран да отмъсти за стореното му.
Ето и феномелналият епилог „ Ултиматомът на Борн“ ...какво мога кажа за неповторимия финал на една от най-великите екшън трилогии? ЦРУ са на колене, истината е на яве. Борн е решен да стигне до самия край, дори това да коства живота му. Нищо повече няма значение, само истината. През Мадрид, Танжир, Лондон екшънът не спира нито за момент... до самия потресаващ край.

От Ари

Няма коментари: